Elokuvat

26.11.2018 klo 18:00

Mika Kaurismäki Double Feature: Valehtelija & Zombie ja kummitusjuna

KAVI -aluesarja

26.11.2018 klo 18:00

Mika Kaurismäki Double Feature: Valehtelija & Zombie ja kummitusjuna

VALEHTELIJA

Mika Kaurismäki | 1980 | Suomi
53min | S | 35mm
Kieli: suomi / Tekstitys: –

ZOMBIE JA KUMMITUSJUNA

Mika Kaurismäki | 1991 | Suomi
1h30min | S | 35mm
Kieli: suomi / Tekstitys: ruotsi

Liput 5€
Ennakkoliput ZUPticketiltä
Liput ovelta 30 min ennen näytöstä, vain käteismaksulla!

Huomioithan että salissa ei ole paikkanumerointia ja että salin paikat täytetään saapumisjärjestyksessä.

Ensivaikutelma Valehtelijasta on, että se on hauska teos. Elokuvan päähenkilö Ville Alfa käyttäytyy normittomasti, valehtelee, kirjailee, kujeilee ja rakastuu: jokaisen nuoren miehen toive-elämää. Vapaus ja irtonaisuus ovat myös muodon tasolla: kuvallinen kerronta on joustavaa, miljööt ja henkilöhahmot tuoreita. Toisin sanoen tapamme kepeyttä ja letkeyttä pinnistetyn taiteellisuuden ja kliseemäisyyden kangistamassa nykyelokuvassamme. Useamman katsomisen jälkeen huomaa Valehtelijan monikerroksisuuden ja temaattisen yhtenäisyyden. Se on surumielinen, filosofisesti meditoiva pieni teos, jonka syvällisyys on sen monimielisyydessä – se on tulkinnallisesti haastava.

ZOMBIE JA KUMMITUSJUNA tuli ensi-iltaan ilman lehdistönäytöksiä. Tarinan taustana on tositapaus Leningrad Cowboysin lähipiiristä. Teos on omistettu ohjaajan isälle, joka oli samana vuonna kuollut.

Kasinotalouden huumassa syntyneen AMAZONIN jälkeen ZOMBIE JA KUMMITUSJUNA merkitsee Mika Kaurismäen tuotannossa paluuta suomalaiseen peruselokuvaan. Tarkoitan siis vain lähtökohtia ja näkökulmaa, en missään tapauksessa taiteellista panosta, joka ZOMBIESSA on pykälän korkeammalla kuin ohjaajan aikaisemmissa teoksissa. Elokuva kertoo itsetuhoon apean määrätietoisesti vajoavasta rockyhtyeen basistista, joka ei pysty sopeutumaan instituutioiden eikä sääntöjen normistoihin. Perhe, työpaikka ja ystävät hajoavat hänen ympäriltään, sillä kaikki jatkuvuutta edellyttävät elämän kiinnekohdat vaativat sitoumuksia. Sisimmältään lempeä ja herkästi haavoittuva muusikko ei pysty niitä kenellekään antamaan, joten hän ryhtyy ryyppäämään sekä ryöstää kultasepänliikkeen hankkiakseen matkarahat Istanbuliin. Siellä hän rääsyisenä katupummina odottaa yksinäisyydessään lopullisen vapauttajansa saapumista. Kyyninen katsoja hymähtää kohtauksille, joissa ohjaaja kerjää sympatiaa päähenkilönsä vieraantumiselle pistämällä hänet tuijottamaan televisiosta Persianlahden sotaa tai öljyn saastuttamaa lintua. Jaksot ovat turruttavan kliseisiä mutta todenmukaisuudessaan puistattavia. Samaa voi sanoa elokuvan koko tarinasta – viinaan hukkuvista, väärinymmärretyistä taiteilijoista on väännetty elokuvia kyllästymiseen asti. Silti ei voida kiistää, etteikö meidän maailmamme olisi ruma ja julma paikka kaunosieluille. Valitettavasti liian moni heistä pakenee kuolemaan täsmälleen yhtä epämääräisistä syistä kuin Zombie.

Kaurismäen vahvin valtti on tällä kertaa siinä, ettei hän aseta yhteiskunnan tai yksilön arvoja tärkeysjärjestykseen eikä levittele pateettista nuuskaa neron kärsimystiestä. Irrallisuudestaan johtuen Zombien vajoaminen tuntuu turhalta mutta samalla myös niin riipaisevalta. Kannattaa muistaa, että keskinkertaisuuksien asteikossa vähäpätöiseltä vaikuttava seikka saattaa koitua tavallista aremmalle ihmiselle turmioksi. ZOMBIE JA KUMMITUSJUNA on alakuloinen, ilmeisen tunnustuksellinen elokuva, joka pienistä epätäsmällisyyksistään huolimatta säilyttää yhtenäisen, teeskentelemättömän linjansa. Sen haikeisiin sävyihin on upotettu melkein fellinimäisiä anekdootteja, kuten päähenkilöä tuon tuostakin tuonelaan noutava, teoksen otsikossakin mainittu mystinen rockbändi Kummitusjuna, ”jolla on paljon keikkoja mutta jonka kukaan ei ole koskaan kuullut soittavan”. Teoksessa on totuutta, tunnetta ja intuitiota – voiko hyvältä elokuvalta enää enempää vaatia?
– Tapani Maskulan mukaan (Turun Sanomat 31.8.1991) AA 1994

***

Ilokiven elokuvateatteri tarjoaa monipuolisia elokuvaelämyksiä Ylioppilastalon alakerrassa osoitteessa Ilokivi, Keskussairaalantie 2. KAVI-aluesarjan esitykset joka toinen tiistai klo 18.00. KAVI-sarjan elokuvat esitetään 35mm filmikopioina.

Ilokiven elokuvasarjan tuottavat yhteistyössä Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan oma elokuvasarja Kampus Kino, Keski-Suomen elokuvakeskus ry sekä Kansallinen audiovisuaalinen instituutti.

Liput 5€