Elokuvat

05.02.2018 klo 18:00

Mulholland Drive

KAVI-aluesarja

05.02.2018 klo 18:00

Mulholland Drive

David Lynch: MULHOLLAND DRIVE (Mulholland Dr., Yhdysvallat /Ranska 2001) • Naomi Watts, Laura Elena Harring, Justin Theroux • musiikki Angelo Badalamenti • suom. tekstit/svensk text • K16 • 35mm • 147 min

Liput 5 €, ovelta käteisellä 30min ennen näytöstä
Ennakkoliput: ZUPticketiltä.

https://www.facebook.com/events/778588502341755/

Elokuvakopiot: KAVI 35mm, ellei toisin mainita.
Oikeus ohjelmamuutoksiin pidätetään.

KANSALLINEN AUDIOVISUAALINEN INSTITUUTTI
Jyväskylän aluesarja

Yhteistyössä:
Keski-Suomen elokuvakeskus
Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta

Mulholland Drive
Mulholland Drive / Mulholland Drive

Ranska / Yhdysvallat 2001. Tuotantoyhtiöt: Les Films Alain Sarde, Asymmetrical Productions, Babbo Inc., Le Studio Canal+, The Picture Factory. Tuottaja: Alain Sarde, Mary Sweeney, Michael Polaire, Tony Krantz, Neal Edelstein. Ohjaus ja käsikirjoitus: David Lynch. Kuvaus: Peter Deming. Lavastus: Peter Jamison, Barbara Haberecht. Musiikki: Angelo Badalamenti. Leikkaus: Mary Sweeney. Äänitys: Ronald Eng. Pääosissa: Naomi Watts (Betty Elms/Diane Selwyn), Laura Elena Harring (Rita/Camilla Rhodes), Justin Theroux (Adam Kesher), Robert Forster (Harry McKnight), Ann Miller (Coco Lenoix), Lee Grant (Louise Bonner), Billy Ray Cyrus (Gene), Dan Hedaya (Vincenzo Castigliane), Lafayette Montgomery (cowboy). Helsingin ensiesitys: 2.8.2002 Bio Rex, Tennispalatsi 13, maahantuoja: Cinema Mondo – VET 104303 – K15 – 4030 m / 147 min

Elokuvan ja unen läheisestä suhteesta on kirjoitettu metrikaupalla teoriaa ja analyysiä, mutta harva elokuva itsessään on päässyt niin lähelle unenkaltaisuutta kuin elokuvaohjaaja David Lynchin Mulholland Drive. Hollywoodin tähtien kotikadulta nimensä lainaava Mulholland Drive on surrealistinen, postmoderni noir-teos, selityksiä uhmaava, loputon risteävien kertomusten luuppi. Mitä enem­män se meitä mykistää, sitä tiukemmin se pitää meitä koukussaan. Mulholland Drive on uni, jota emme voi olla katsomatta.

Elokuva kertoo Bettystä (Naomi Watts) ja Ritasta (Laura Elena Harring), joiden kohtalot ja lopulta myös identiteetit sekoittuvat toisiinsa. Betty, Hollywoodiin juuri saapunut optimistinen näyttelijän­alku, löytää tätinsä asunnosta onnettomuuteen joutuneen salaperäisen Ritan. Muistinsa menettänyt, Gilda-julisteesta nimensä lainannut Rita on kompuroinut ulos kolariautosta Mulholland Drivella ja päätynyt vieraaseen taloon. Yhdessä naiset ryhtyvät selvittämään Ritan henkilöllisyyttä Bettyn valmistautuessa tulevaan koekuvaukseen.

Mulholland Driven juonen selostaminen (mahdoton tehtävä jo sinänsä) rinnastuu unesta kertomiseen. Unessa loogiset tilanteet linkittyvät absurdeihin käänteisiin omalaatuisen kronologian ja viiston huumorin kautta. Unen ”dialogi” on usein tilanteeseen sopimatonta, jopa mautonta, eivätkä päivätajunnan ”normaalit” estot rajaa/suodata minän tai muiden toimijoiden välittömiä reaktioita.  

Mulholland Driven unikaupunki on selittämättömien tapahtumien ja karaktäärien temmellyskenttä. TV-poliiseilta vaikuttavat etsivät (Robert Forster, Brent Briscoe), pyörätuolissa istuva kääpiö (Michael J. Anderson), ravintolan takapihalla lymyävä hirviö ja varoittava sähköcowboy ovat perilynchiläisiä kummajaisia, jotka juontavat juurensa jo ohjaaja-käsikirjoittajan legendaarisesta Twin Peaks -tv-sarjasta. Samalla tavalla tuttuja ovat banaaleista tilanteista kumpuavat suhteettomat konfliktit ja pakahduttavat tunnekuohut.

”Logiikka on tylsää” lausahti Alfred Hitchcock aikoinaan, ja David Lynch, jos kuka, on koko uransa ajan ollut samaa mieltä. Miten sitten lähestyä Mulholland Drivea – etenkin kun se suorastaan viet­te­lee analysoimaan itseään? Internet on täynnä kilpailevia tulkintoja, ja jopa ohjaaja itse on tarjonnut omat vinkkinsä elokuvan arvoituksen ”ratkaisemiseksi” (löydät ne tämän esitteen kääntöpuolelta). Luultavinta lienee se, että enemmän kuin mitään muuta Mulholland Drive on kunkin katsojan odotusten, toiveiden, tarpeiden ja tuntemusten kaleidoskooppinen peili: se kertoo meille juuri sen, minkä kulloinkin haluamme siitä tavoittaa, joskin kovin sirpaleisena ja sulkeumaa uhmaten. Halum­me Mulholland Drivea kohtaan ei näin ollen voi koskaan täydellisesti tyydyttyä – antautukaam­me siis sen lumoukselle yhä uudestaan.
– 31.3.2005 OH

David Lynch’s 10 Clues to Unlocking Mulholland Dr.
=======================================

1) Pay particular attention in the beginning of the film: at least two clues are revealed before the credits.
2) Notice appearances of the red lampshade.
3) Can you hear the title of the film that Adam Kesher is auditioning
actresses for? Is it mentioned again?
4) An accident is a terrible event… notice the location of the accident.
5) Who gives a key, and why?
6) Notice the robe, the ashtray, the coffee cup.
7) What is felt, realized and gathered at the club Silencio?
8) Did talent alone help Camilla?
9) Notice the occurrences surrounding the man behind Winkies.
10) Where is Aunt Ruth?

Liput 5€