Miksi JYYn ravintola Ilokivi lähti ensimmäisten joukossa tarjoamaan kompensaatiomahdollisuutta asiakkailleen?

JYY uudisti liiketoimintastrategiansa syksyllä 2019. Uudessa strategiassa korostuu JYYn liiketoiminnan halu kantaa vastuuta ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä. Kestävän kehityksen periaatteiden mukainen työ on jo hyvässä vauhdissa JYYn rakennuttamishankkeissa.

JYYn ravintola Ilokivi on toiminut jo pitkään ylioppilaskunnan vastuullisuusarvojen mukaisesti, ja yhteistyön aloittaminen Compensaten kanssa on luontevaa jatkoa tälle työlle. Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi päästöjen vähentäminen on kriittisen tärkeää, mutta lisäksi meidän on poistettava ilmakehässä jo liiaksi olevaa hiilidioksidia. JYYn liiketoiminta on mukana mahdollistamassa asiakkaidensa ilmastotekoja ja rakentamassa hiilinegatiivista tulevaisuutta.

Miksi juuri kompensointimalli?

Ilmastonmuutoksen ratkaisuun ei enää ole helppoja vaihtoehtoja, eikä yksittäistä oikeaa tapaa toimia. Metsien suojelun ja istuttamisen tukeminen kompensaatiomaksuilla on yksi mahdollisuus sitoa hiiltä ilmakehästä. Kompensointi tuo myös tuotteista ja palveluista syntyvät päästöt näkyväksi niin yksittäiselle kuluttajalle kuin yritykselle.

Onko kompensointi viherpesua tai anekauppaa?

Compensate ei kannusta kuluttajia kuluttamaan enemmän kompensoinnin kautta, vaan kantamaan vastuunsa siitä vahingosta, jonka aiheutamme ilmakehälle päivittäisellä toiminnallamme. Jokaisella ostopäätöksellä on ilmastovaikutuksia, ja niinpä kompensoinnista toivotaankin olennaista osaa vastuullista kulutusta päästövähennysten lisäksi.

Miten ateriakohtainen kompensaatiomalli on muodostettu?

Kompensaatiomaksut vastaavat eri ruokalajien hiilijalanjälkeä: punaisen lihan hiilijalanjälki on suurempi kuin kalan. Kalaa, kananmunaa tai maitotuotteita sisältävän annoksen hiilijalanjälki taas suurempi kuin vegaanisen annoksen. Kompensaatiomaksu määräytyy aina ruokailusi eniten päästöjä aiheuttavan annoksen perusteella: jos valitset alkuruoaksi vegaanisen annoksen ja pääruoaksi kalaa, kompensaatiomaksu määräytyy kala-annoksen mukaan.  Ruoka-annosten hiilijalanjäljen arviointi perustuu ateriatyyppien ryhmittelyyn, jonka perusteella on arvioitu annostyypin koko elinkaaren aikana syntyneet päästöt.

Miksi kaikki lihat on luokiteltu samaan kategoriaan? Ja entäpä kasvis- ja kala-luokittelu?

Kompensaatiot ovat suunniteltu aterioiden hiilijalanjäljen keskiarvojen perusteella. Mallista on luotu mahdollisimman yksinkertainen, jotta sen käyttäminen olisi helppoa sekä ravintolalle että asiakkaalle.

Kala- ja kasvisruoka on luokiteltu yhteen, koska useat kasvisruuat sisältävät maitotuotteita, jotka nostavat annoksen hiilijalanjälkeä.

Vegaanituotteiden hiilijalanjälki on pienin, mutta myös vegaaniruoan tuottamisesta syntyy päästöjä. Tämän vuoksi myös vegaaniruoalle on annettu kompensointihinta.

Eikö kompensointihinnan tulisi olla pienempi / suurempi?

Compensaten malliin on rakennettu ylikompensaatio, eli kompensaatiolla vähennetään aina enemmän hiilidioksidia ilmakehästä kuin mitä kompensoitava tuote, palvelu tai toiminta on aiheuttanut. Ylikompensaatiota tarvitaan, sillä ihmiskunta on historiansa aikana tuottanut ilmakehään valtavasti hiilidioksidia ja meillä on suuri hiilivelka korjattavana.

Mikä Compensate on?