Ilokiven elokuvat: Amerikan psyko (KAVI)

Maanantai 2.3.2020 18:00
Liput 6€ €

(in English below)

AMERIKAN PSYKO
(American Psycho)
Mary Harron | 2000 | Yhdysvallat, Kanada
1h 42min | K16 | 35mm filmi
Kieli: englanti / Tekstitys: suomi, ruotsi

Liput 6€
Ennakkoliput: kide.app
Ennakkolipunmyynti päättyy esityspäivänä klo 16.00.
Liput ovelta 30 min ennen näytöstä.

Huomioithan että salissa ei ole paikkanumerointia ja että salin paikat täytetään saapumisjärjestyksessä.

***
Brittisyntyinen ohjaaja Mary Harron tarttui Ellisin paksuun juppikauden avainromaaniin mielessään karsiminen: musta huumori, jopa yhteiskunnalliset kytkennät, joilla kritikoitiin reaganilaisen talouspolitiikan ja ahneuden symbioosia Yhdysvalloissa saivat jäädä, mutta päähenkilön, finanssipuolen äkkirikastuneen miehen seksuaalisuuden esittely jäi romaania vähäisempään rooliin.

Mutta Amerikan psykossa oli silti kosolti seksikkyyttä, jos ei siis pornoa kuten romaanissa, hittimusiikkia, muotihuumeita sekä yletön kavalkadi luksusta, kulutustavaratuotannon kalleinta päätä juuri niin kuin juppimaailman visuaalisessa esilletuonnissa pitää ollakin silloin, kun kuvattavana on vuosi 1987 ja jolloin sen maailman ihmiset muuttuivat itse kulutettaviksi merkkitavaroiksi.

Tästä ympäristöstä löytyy himoa, mutta ei ihmissuhteita, lämpöä tai rakkautta – ja juuri se saa päähenkilön, Christian Balen esittämän Patrik Batemanin, joka luonnehtii itseään abstraktioksi, nyrjähtämään ja murhaamaan satunnaisia kumppaneitaan.

Amerikan psyko piirtää maailman, jossa mikään ei ole tarpeeksi, ja jossa tunteiden varastossa on vain vihaa ja kateutta. Kysyä sopii, onko se maailma todellinen?

-Jari Sedergren, 2016

***
Ilokiven elokuvateatteri tarjoaa monipuolisia elokuvaelämyksiä Ylioppilastalon alakerrassa osoitteessa Ilokivi, Keskussairaalantie 2. Elokuvaesitykset maanantaisin ja tiistaisin klo 18.00, ellei toisin ole mainittu.

Jyväskylän KAVI -aluesarjan tuottavat yhteistyössä Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta, Keski-Suomen elokuvakeskus ry ja Kansallinen audiovisuaalinen instituutti.

******

AMERICAN PSYCHO
Mary Harron | 2000 | USA, Canada
1h 42min | PG16 | 35mm film
Language: English / Subtitles: Finnish, Swedish

Tickets 6€
Advance tickets from kide.app
Advance tickets sold until 16.00 screening day.
Tickets from the door 30min before the screening.

Please be advised that there are no seat numbers and the seats are filled in the order of arrival.

***
A wealthy New York City investment banking executive, Patrick Bateman, hides his alternate psychopathic ego from his co-workers and friends as he delves deeper into his violent, hedonistic fantasies.

***
Movies in the downstairs of Student House Ilokivi (Keskussairaalantie 2) every Monday and Tuesday at 6 pm, unless otherwise noted.

In co-operation with Jyväskylä University Student Union, Film Centre of Central Finland and National Audiovisual Institute.