
Vastuullisuus
Arvostamme itse tekemistä ja vaalimme kestäviä arvoja. Ilokiveltä odotetaan korkeatasoista ruokaa ja vastuullista arjen ruokailukokemusta – me toteutamme molemmat ja kehitämme työtämme koko ajan.
Kestävää ja laadukasta arkeen ja juhlaan
Koko tuotantoprosessissa huomioidaan ekologinen, sosiaalinen ja taloudellinen vastuullisuus. Kun raaka-aineet tilataan luotetuilta toimittajilta ja ruoka valmistetaan paikan päällä, se on aina eettistä ja laadukasta. Vaalimme edelleen vuosien takaa periytyviä, hyväksi havaittuja reseptejä, ja päivitämme ruokalistaamme uusilla, muuttuneessa maailmassa vastuullisilla vaihtoehdoilla.
Ilokivessa syöminen on vastuullinen valinta vatsasi, ympäristösi ja kukkarosi kannalta!

Vastuullisuus Ilokiven keittiössä
Keittiön koneet ja laitteet ovat energiatehokkaita ja älykkäitä.
Pesuaineet myrkyttömiä tiivisteitä.
Pakkausjätettä mahdollisimman vähän.
Valaistus toteutettu liikkeentunnistimilla varustetuilla ledivalaisimilla.
Ohjelmoitavat kypsennyslaitteet säästävät henkilökunnan työtä ja takaavat asiakkaille tasalaatuisen ruuan.
Valmistushävikkiä ja jätekertymää seurataan tarkasti.
Jätehuoltomme on hiilineutraali maaliskuusta 2021 alkaen.

Vastuullisuus Ilokiven raaka-aineissa
Käytämme vain luomu-, vapaan- tai ulkokanaloiden munia kaikissa valmistamissamme tuotteissa.
Raaka-aineiden alkuperä tunnetaan.
Liha on pääosin kotimaista, alkuperämaa on aina asiakkaiden nähtävillä ainesosaluettelossa.
Kalat valitaan kestävällä tavalla pyydettyjen lajien tai MSC-sertifioitujen vaihtoehtojen joukosta (WWF:n kalaopas).
Kasviksemme ovat kotimaisia aina, kun niitä on saatavilla. Myös luomutuotteita on käytössä.
Etsimme aktiivisesti vähähiilisiä vaihtoehtoja ja pyrimme pienimpään mahdolliseen ilmastokuormaan.

Vastuullisuus palvelussa ja tuotteissa
Kasvis- ja vegaaniruokavaihtoehdot ovat tarjolla joka päivä. Ilmastoruoka-valikoiman ruokia tarjotaan säännöllisesti.
Kahvillamme on aina Reilu kauppa -sertifikaatti.
Ilokiven lautaskoko tukee suositusten mukaista opiskelija-aterian annoskokoa.
Yhden lautasen periaate vähentää tiskin määrää.
Päivittäin kaksi kolmesta lounasruokalajista noudattaa Kelan opiskelijaruokailulle asettamia tarkkoja ravintosisältövaatimuksia.
Ilokiven ruokahävikkiä vähennetään tähderuoan annosmyynnillä, sopivalla lautaskoolla ja asiakkaiden näkyvillä olevalla biojätevaa’alla.
Take Away- ja tähderuokaa noutavia asiakkaita kannustetaan omien kestoastioiden käyttöön.

Ilokiven Leftover-myynti torjuu hävikkiä
Ilokivessä ruoan menekki arvoidaan aina mahdollisimman tarkasti etukäteen, jotta valmistettua ruokaa ei joutuisi hävikkiin. Jos linjastolle kuitenkin jää ruokaa lounastarjoilun päätteeksi, myydään lounaalta ylijäänyttä ruokaa ravintolan sulkemisajan jälkeen edulliseen hintaan asiakkaiden mukaan. Omaan rasiaan ostettuna leftover-annoksen hinta on edullisempi, mutta ravintolassa on saatavana myös kertakäyttörasioita leftover-ostoksen pakkaamiseen.
Leftover-myynti vähentää ravintolan hävikkiä, minimoi raaka-aineiden hukkaa ja helpottaa asiakkaiden ruokailuarkea. Näin voittavat kaikki!
Ilokiven arvot
Ilokiven ravintola on osa JYYn omistamaa liiketoimintakokonaisuus Soihtua, ja toimintaamme ohjaa kestävä arvomaailma. Haluamme auttaa asiakkaitamme tekemään vastuullisempia valintoja joka päivä. Tuotamme sujuvuutta, yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia opiskelijan ja muiden kaupunkilaisten arkeen ja juhlaan. Soihdun liiketoimintastrategiaan voit tutustua soihtu.fi-sivustolla (linkki aukeaa uuteen ikkunaan).
Esteettömyys Ilokivellä
Ylioppilastalo Ilokiven tilat on remontoitu vuoden 2017 peruskorjauksessa esteettömiksi, ja talon kerrosten välillä pääsee kulkemaan hissillä henkilökunnan avustuksella. Katutason ravintolassa ja alakerran Venuella on kummassakin WC-tila, jossa on pyörätuolimitoitus ja tukikahvat.
Kulkureittien mitat: Ilokiven ravintolan terassin sisäänkäynnin leveys 177 cm. Ulko-ovella kynnys (4 cm) ja ramppi. Ulko-oven leveys 87 cm, kokonaan avattuna 126 cm. Ilokivi Venuen baaritiskille ja lavan eteen esteetön kulku pyörätuolirampin kautta (leveys 121 ja 116 cm). Tilassa on inva-WC. Kulku kerrosten välillä on mahdollista hissin kautta, hissiin pääsee henkilökunnan avustuksella.
Ilokivi yhteistyössä paremman ruoan puolesta
- Tavoittelemme ilmastokestävää, hiilineutraalia arkea osana Soihtua JYYn asettaman ilmastotiekartan asettaman tavoiteaikataulun mukaan.
- Ilokivi on liittynyt Ilmastokestävä kasvisruoka-kampanjaan elokuussa 2020.
- Elokuusta 2019 Ilokivi on ollut mukana Häkitön-kampanjassa, joka kannustaa paikallisia yrityksiä luopumaan häkkikanojen munista.

Compensate-palvelu Ilokivessä
Ilokiven asiakas voi halutessaan hyvittää lounaansa ilmastopäästöt maksamalla ruokailun yhteydessä kompensaatiomaksun. Maksu määräytyy annoksen aiheuttamien hiilidioksidipäästöjen perusteella Compensaten periaatteiden mukaan:
liha- ja kana-annokset +0,15 e
kala- ja kasvisannokset +0,10 e
vegaaniset annokset +0,05 e
Mainitse kassalla, jos haluat kompensoida lounaasi hiilipäästöt! Kompensaatiomaksun voit maksaa kaikenhintaisista lounaista, myös lounaslippuvihkoa ostaessa.
Usein kysyttyjä kysymyksiä Ilokiven ja Compensaten yhteistyöstä
JYY uudisti liiketoimintastrategiansa syksyllä 2019. Uudessa strategiassa korostuu JYYn liiketoiminnan halu kantaa vastuuta ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä. Kestävän kehityksen periaatteiden mukainen työ on jo hyvässä vauhdissa JYYn rakennuttamishankkeissa.
JYYn ravintola Ilokivi on toiminut jo pitkään ylioppilaskunnan vastuullisuusarvojen mukaisesti, ja yhteistyön aloittaminen Compensaten kanssa on luontevaa jatkoa tälle työlle. Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi päästöjen vähentäminen on kriittisen tärkeää, mutta lisäksi meidän on poistettava ilmakehässä jo liiaksi olevaa hiilidioksidia. JYYn liiketoiminta on mukana mahdollistamassa asiakkaidensa ilmastotekoja ja rakentamassa hiilinegatiivista tulevaisuutta.
Ilmastonmuutoksen ratkaisuun ei enää ole helppoja vaihtoehtoja, eikä yksittäistä oikeaa tapaa toimia. Metsien suojelun ja istuttamisen tukeminen kompensaatiomaksuilla on yksi mahdollisuus sitoa hiiltä ilmakehästä. Kompensointi tuo myös tuotteista ja palveluista syntyvät päästöt näkyväksi niin yksittäiselle kuluttajalle kuin yritykselle.
Compensate ei kannusta kuluttajia kuluttamaan enemmän kompensoinnin kautta, vaan kantamaan vastuunsa siitä vahingosta, jonka aiheutamme ilmakehälle päivittäisellä toiminnallamme. Jokaisella ostopäätöksellä on ilmastovaikutuksia, ja niinpä kompensoinnista toivotaankin olennaista osaa vastuullista kulutusta päästövähennysten lisäksi.
Kompensaatiomaksut vastaavat eri ruokalajien hiilijalanjälkeä: punaisen lihan hiilijalanjälki on suurempi kuin kalan. Kalaa, kananmunaa tai maitotuotteita sisältävän annoksen hiilijalanjälki taas suurempi kuin vegaanisen annoksen. Kompensaatiomaksu määräytyy aina ruokailusi eniten päästöjä aiheuttavan annoksen perusteella: jos valitset alkuruoaksi vegaanisen annoksen ja pääruoaksi kalaa, kompensaatiomaksu määräytyy kala-annoksen mukaan. Ruoka-annosten hiilijalanjäljen arviointi perustuu ateriatyyppien ryhmittelyyn, jonka perusteella on arvioitu annostyypin koko elinkaaren aikana syntyneet päästöt.
Kompensaatiot ovat suunniteltu aterioiden hiilijalanjäljen keskiarvojen perusteella. Mallista on luotu mahdollisimman yksinkertainen, jotta sen käyttäminen olisi helppoa sekä ravintolalle että asiakkaalle.
Kala- ja kasvisruoka on luokiteltu yhteen, koska useat kasvisruuat sisältävät maitotuotteita, jotka nostavat annoksen hiilijalanjälkeä.
Vegaanituotteiden hiilijalanjälki on pienin, mutta myös vegaaniruoan tuottamisesta syntyy päästöjä. Tämän vuoksi myös vegaaniruoalle on annettu kompensointihinta.
Compensaten malliin on rakennettu ylikompensaatio, eli kompensaatiolla vähennetään aina enemmän hiilidioksidia ilmakehästä kuin mitä kompensoitava tuote, palvelu tai toiminta on aiheuttanut. Ylikompensaatiota tarvitaan, sillä ihmiskunta on historiansa aikana tuottanut ilmakehään valtavasti hiilidioksidia ja meillä on suuri hiilivelka korjattavana.
Mikä Compensate on? (Linkki compensate.com-sivustolle aukeaa uuteen välilehteen)