Ilokiven tarina

Jyväskylän Seminaarinmäellä sijaitsee Ilokivi, alun perin arkkitehti Alvar Aallon suunnittelema ylioppilastalo. Ilokiven historia ja nykypäivä ovat täynnä kiehtovia tarinoita.

Talon toimijat


Ilokivessä sijaitsevat Ylioppilaskunnan toimisto, ylioppilaslehden toimitus, Ravintola Ilokivi ja Ilokivi Venue. Jyväskylän ylioppilasteatteri JYT käyttää Ilokiven tiloja harjoitus- ja esitysnäyttämönään. Talon yläkerrassa toimii arkkitehtitoimisto Arkkitehtipalvelu Oy.

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta JYY

Merkittävä keskisuomalainen opiskelijajärjestö, edunvalvontaorganisaatio, Soihtu-liiketoiminnan omistaja ja ylioppilastalo Ilokiven rakennuttaja. Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta JYYn asiantuntijoiden ja edunvalvontatyön toimitilat sijaitsevat ylioppilastalo Ilokiven v. 2016 uusituissa tiloissa.

Ravintola Ilokivi ja Ilokivi Venue

JYYn oma ravintolakokonaisuus Ilokivi ja Ilokivi Venue on yksi Jyväskylän tunnetuimmista opiskelijaravintoloista ja iltamenopaikoista. Maittavan lounaan ja kahvilapalveluiden lisäksi talon kaksi kerrosta muuntuvat persoonalliseksi juhlan, musiikkitapahtuman tai yritystilaisuuden pitopaikaksi.

Jyväskylän ylioppilasteatteri JYT

Jyväskylän Ylioppilasteatteri on vuonna 1960 perustettu rohkea ja kunnianhimoinen harrastajateatteri. JYT pitää päämajaansa ylioppilastalo Ilokivessä. Produktiotoiminnan lisäksi JYT osallistuu aktiivisesti erilaisiin kulttuuritapahtumiin kotikaupungissaan Jyväskylässä sekä sen ulkopuolella. Teatteri toteuttaa myös tilausesityksiä muun muassa kouluille ja yrityksille, ja myy lippupaketteja yritysten ja järjestöjen kaltaisille isommille ryhmille.

Jyttiläisille tärkeää on hyvä yhteishenki, jota vaalitaan jäsenilloissa ja muissa riennoissa teatteritoiminnan ohella. Näyttämötyön lisäksi jäsenet pääsevät osallistumaan myös teatterin pyörittämiseen. JYT hakee uusia jäseniä pääsykokeilla. Avoin ja muuntautumiskykyinen teatteri on aina jäsenistönsä näköinen.


Ilokivi: Jo vuodesta 1964

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan Ylioppilastalo Ilokivi syntyi opiskelijoiden tarpeesta saada omat, asianmukaiset toimitilat edunvalvontatyölle sekä tiloja monipuoliselle kulttuuritoiminnalle ja ravintolalle. Ylioppilastalo valmistui monien värikkäiden vaiheiden jälkeen syksyllä 1964. Seuraavana keväänä talossa avattiin ylioppilaskunnan omistama ravintola, jonka nimi, Ilokivi, saatiin nimikilpailun kautta. Nimi viittasi Seminaarinmäen kupeessa sijaitsevaan kiveen, joka oli ollut Jyväskylän opettajaseminaarin opiskelijoiden kevätjuhlien kokoontumispaikkana.

Kampusarkkitehtuuria Seminaarinmäellä suunnitellut Alvar Aalto toimitti myös Ylioppilastalon alkuperäiset piirustukset.

Keilailuhuveja ja lastenhoitoa

Valmistuttuaan ylioppilastalosta tuli jyväskyläläisen akateemisen opiskelijaelämän keskipiste. Talo tarjosi tiloja osakunnille, siellä järjestettiin tansseja, alakerrassa toimi keilahalli, ja ylioppilaskunnan ravintolalla oli anniskeluoikeudet. Ylioppilastalolla toimi välillä myös perheellisiä opiskelijoita palveleva lasten parkkipaikka (sillä opiskelijaperheet eivät tuolloin olleet oikeutettuja kunnalliseen päiväkotipaikkaan).

Ilokivi on täynnä tarinoita

Ilokivi on toiminut historiansa aikana useiden jyväskyläläisten järjestöjen ja kulttuuritoimijoiden henkisenä tai fyysisenä kotipaikkana. Monet kansallisesti ja kansainvälisesti tunnetut esiintyvät taiteilijat ovat aloittaneet työnsä Ilokiven lavalla.

Ilokivi tänään

Hyvästä ruoasta, vastuullisesta ruokatuotannosta ja mutkattomasta asiakaspalvelusta tunnettu Ilokivi on osa jyväskyläläistä kaupunkikulttuuria.

Ilokiven henkilökunta 2021

Ilokiven henkilökunta

Tutustu Ilokiven arjen sankareihin, jotka hoitavat vatsasi täyteen arvojamme vaalien joka päivä.

Ilokiven kasvispihvejä tulossa uunista

Vastuullisuus Ilokivessä

Ilokiven toimintaa ohjaa vahva usko parempaan huomiseen. Lue lisää Ilokiven vastuullisuustyöstä.

Ilokiven ravintolamuistelusalkku

Ilokivi on kaikille

Opiskelitko Jyväskylässä jo Kasvatusopillisen korkeakoulun aikaan? Onko ylioppilaslakkisi vuosien kellastama? Ilokivi tarjoaa mieleenpainuvia ruokailuhetkiä, vaikka eletty elämä olisikin jo jättänyt sinuun jälkiään.

Ilokivi senioreille